Minimalizm nedir?

Minimalizm nedir?

Minimalizm, modern sanat ve müzikte, kökeni 1960'lara giden, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdır. ABC sanatı, minimal sanat gibi tabirlerle de anılır. Minimalizm yaşam tarzınızda ufak değişikler yaparak sizi daha huzurlu hale getirebilir.

Minimalizm sadelikten gelen huzurdur. Aslına bakarsanız gereksiz, amaçsız şeyleri hayatınızdan çıkararak daha düzenli ve daha kaliteli bir yaşama ulaşmanız sürecine minimalizm denmektedir.

Minimalizm’in mimarlık ve tasarımdaki karşılığı ise “en az malzemeyle en yalın, en ekonomik ve en işlevsel sonuca gitmek” olarak tanımlanabilir. 

Minimalizm akımı, 1960'lı yıllarda modern sanat ve müzikte ortaya çıkmaya başlamıştır. Daha sonra ise mimariye, dekorasyona ve tüm hayata yayılmıştır.

Günlük stres, içinize attıklarınız gibi duygusal birikimlerin yanı sıra fiziksel olarak bir şeyleri biriktirmek, fazla şeye sahip olmak insanları yorar. Bu yorgunluk sebeplerinden kurtulmak gereklidir.

Minimalist olmak için öncelikle güçlü bir motivasyona sahip olmalısınız. Kararlı olmalı, minimalizm ile yavaş yavaş iç huzura ulaşacağınıza inanmalısınız. Bir öncelik sırası yapmalısınız. Size huzursuzluk veren eşyaları elden çıkarmak, huzursuzluk veren insanlardan ise uzaklaşmak ilk adımlarınız olabilir.

  • Bir gün giyerim ya diye dolabınızın köşelerinde duran ama elinizi sürmediğiniz kıyafetleriniz
  • Hediye geldiği için kullandığınız ama kullanmaktan memnun olmadığınız
  • Göz yoran ve bakmaktan keyif almadığınız
  • Bir hevesle belki de indirimde olduğu için aldığınız
  • Sırf en sevdiğiniz renkten yapıldığı için aldığınız
  • Aldıktan sonra pişman olduğunuz
  • Para verdiğiniz için atmaya kıyamadığınız o eşyaları daha çok ihtiyacı olan birine verin.

Hayatımız gibi sahip olduğunuz tüm eşyaların da bir amacı olmalı ki yaşamanın bir manası olsun. Bu yüzden elinizdekiler hakkında tekrar düşünün, neyin varlığı ne işe yarıyor? Evinizdeki hangi eşya sadece var olmak için var? Olmasa da olur ama atsan atılmaz satsan satılmaz dedikleriniz var ya atın onları. Hem bir sürü ikinci el satış sitesi var artık, sata da bilirsiniz.

Aslında minimalizm akımının motivasyon, öncelik sırası, amaç, nitelik, ihtiyaç, marka takıntısı ve düzen kavramlarını hayatınızın her alanında uyguladığınız gibi ev dekorasyonunda da uygulamanız yeterli olacaktır. Bu kavramları kullanarak evinizi tasarladığınızda daha dingin, ferah ve huzurlu bir ev dekorasyonuna sahip olabilirsiniz.

Ev dekorasyonunda minimalizm sağlamak için evin duvar boyaları, mobilyaları ve ruhu ile bir bütünlük teşkil etmesi gerekmektedir. Bu nedenle öncelikle ne tarz bir ev dekorasyonu istediğinize karar verip bu dekorasyon tarzı ile minimalizmi birleştirebilirsiniz. 

Tarzınızı belirledikten sonra o tarza uygun 2-3 renk tonu seçerek dekorasyon ögelerinizi bu renklerden oluşturmanız bütünlük açısından da faydalı olacaktır. 

Minimalizm denince duvar boyası olarak ilk akla gelen beyaz ve açık tonlardır. Bu tarz aydınlık gösteren duvar boyası renkleri tercih ederseniz eviniz daha ferah bir algı yaratır ve sıkışıklık hissini ortadan kaldırmış olursunuz.

Sadelik minimalizmin olmazsa olmazıdır. Evdeki eşyalarınız nitelikli ve yeterli olmasına dikkat edin. Kalitesiz eşya almayın.

Dekorasyonda bütünlük için uyumlu geometrileri bir arada kullanarak bir desenin ya da şeklin sürekliliğini sağlamalısınız. Geometri her zaman mekana modern bir dokunuş katmaktadır. Örneğin salonda minimalist dekorasyon için koltuklarınız yuvarlak hatlara sahip ise orta sehpa, televizyon ünitesi gibi salondaki diğer mobilyalar da yuvarlak hatlara ve benzer renklerin farklı tonlarına sahip olmalıdır.

Minimalizmin küçük evlerde uygulanması evinizi daha ferah gösterir ve bir taş ile iki kuş vurmuş olursunuz.

Yeni bir dekoratif ögeler alırken evdeki diğer ögelerle bir arada nasıl bir hava yaratacağını hayal edip almanızda fayda var. Almak istediklerinizin renkşekil ve ruh olarak uygun bir stilde olup olmadığına emin olun. 

Ünlü edebiyatçıların minimalizm ile ilgili sözleri;

  • Karmaşık şeylerin güzel olduğunu düşünmek insanların ortak yanlışıdır. (Descartes)
  • Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır. (Hegel)
  • Fakirlik, yoksunluk, eksiklik değildir minimalizm; aksine bilinçli bir tercihtir; zor olanı seçmektir, azla çok yapmaktır. (Ludwig Mies van der Rohe)
  • Akla, hem de saf akla hitabeden sadece saf akıl ile haz alınan bir güzelliktir minimalizm. (Kant)

Ücretsiz Kargo

Tüm ürünlerde kargo bedava

Kolay İade veya Değişim

Koşulsuz iade ve değişim