Zeytin ağacı, Akdeniz ülkelerinde yetişmekte olan, 10-20 metre arasında değişen yüksekliklere sahip, dalları dikensiz ve yaprakları karşılıklı olan küçük ve gümüş renginde uzun ömürlü bir ağaçtır. Boylu bir çalı olarak da karşımıza çıkabilen bu ağaç, sık dallı, yayvan tepeli ve her mevsim yeşil yapraklara sahiptir.
Geniş, kıvrımlı ve yamru yumru bir gövdeye sahip olan ağacın, yaşlandıkça düzgün gri renkli gövde kabuğunun giderek çatlaması söz konusudur. Ağacın tepesi ise her sene yaklaşık olarak artan boyu kadar genişlemektedir. Uzun ömürlü bir ağaç olan zeytin ağacı yaklaşık 2000 yıl yaşayabilmektedir. Verimli topraklarda yetiştiğinde tepesi açık ve asimetrik olan ağacın verimsiz topraklarda tepesinin daha yoğun ve yuvarlak bir yapıya sahip olduğunu görebilmek mümkündür.
Zeytin ağacı meyvesi ilk önce yeşil renkte olmakla beraber olgunlaştığında parlak siyah bir renge sahip olmaktadır. Bu etli meyvenin içinde de sert bir çekirdek bulunmaktadır. Bu meyvenin etli kısmı ve sert çekirdek kısmı kullanılarak elde edilen "zeytinyağı" oldukça değerlidir. Bu bakımdan ekonomik açıdan da ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla tarımı yapılmaktadır. Besleyici değeri oldukça fazla olan zeytinde bol miktarda yağ, A, C, E vitaminleri, Protein, Kalsiyum, Fosfor, Kükürt, Magnezyum ve Klor mineralleri bulunmaktadır.
Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin, kalp ve damar sağlığı bakımından çok faydalı olmakla beraber yaşlanmanın da etkilerini azaltmaktadır. İçeriğinde kansere karşı etkili pek çok maddeyi barındıran zeytin, sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşı, bağırsak kanseri ve kalp rahatsızlıkları için oldukça yararlı bir yiyecektir.